Разпространението на bTV Cinema: спор с Евроком и Кейбълтел

12 декември 2009 | 11:09 Дачев

В рубриката "Аз, репортерът" получихме сигнали от зрители как два от кабелните оператори в страната обясняват на своите абонати, че новият канал bTV Cinema не е в тяхната мрежа, тъй като това щяло "чувствително да увеличи абонатната цена" - информират от бТВ.

В прессъобщението се казва:
"В отговор на това съобщение, публикувано на страниците на Евроком и Кейбълтел, искаме да обясним на нашите зрители, че bTV Cinema вече е в пакетите на сателитните доставчици на още стотина кабелни оператора в София и страната, без това да е довело до увеличаване на абонатните им цени. bTV категорично се противопоставя на опитите на Евроком и Кейбълтел да увеличават цените си, като прехвърлят отговорността за това върху bTV Cinema. Цената, на която този канал се предлага на всички кабелни оператори, е в рамките на стотинки. Очевидно всички, които ни излъчват с изключение на Евроком и Кейбълтел смятат, че тези стотинки не налагат увеличение на крайните абонатни цени. Списък на операторите и мрежите, в които се излъчва bTV Cinema, може да намерите на страницата ни в интернет." /btv.bg - бел. ред./

По-рано тази седмица кабелрният оператор Евроком публикува на сайта си ekk.bg съобщение, в което се казва:
"Въпреки нашето желание за излъчване, в момента БТВ предлагат условия, които биха довели до чувствително увеличение на месечната такса за телевизия. Това противоречи на нашата логика, че в период на икономическа криза не можем да увеличаваме цените за крайните потребители. Затова ние продължаваме преговорите с убеждението, че при разумни условия от страна на БТВ възможно най-бързо ще ви предложим и тази програма, така както Ви предлагаме над 150 български и международни канали, между които 9 с изцяло филмово съдържание (МGM, TCM, Hallmark, Fox Life, Fox Crime, AXN, AXN Crime, AXN SCi-Fi, TV1000, etc) ,  както и специализираните платени филмови канали с най-доброто и най-новото от световното кино - HBO, HBO Comedy, Cinemax, Cinemax 2, Premium Digital PPV - 5 24-часови канала с последните холивудски хитове."
Съобщението на Кейбълтел (cabletel.bg) от 9 декември е дословно идентично с това на Евроком.

Двата оператора държат общо 26% от пазара на кабелна телевизия в България с близо 500 000 абонати. В края на м. октомври шведският инвестиционен фонд EQT V (EQT) стана собственик на 100 процента от кабелния оператор “Евроком“ и 70 на сто от капитала на “КейбълТел“ срещу общо 210 млн. евро. От своя страна, фондът е собственост на "EQT Partners". До края на 2009 г. двата оператора ще работят паралелно, а през 2010 г. ще бъдат слети във фирма с ново име. Главен изпълнителен директор на Евроком и Кейбълтел е Ищван Полони.
 
/На снимката - Istvan Polony, фотограф - Цветелина Ангелова/.


ИЗБРАНО