Интервю с Гена Трайкова по повод ”Великата ерес”

30 септември 2008 | 14:53 Дачев
Гена Трайкова: Започнах да търся, след като прочетох "Антихрист". Открихме толкова много неща, че има за повече от три нови серии - каза тя в ексклузивно интервю за btv.bg по повод поредицата й за bTV Документите – "Великата ерес". Първият епизод ще бъдe излъчен на 12 октомври.

- Гена, "великата ерес" е феномен, който още със самата си поява предизвиква огромен интерес и разгорещени дискусии. Кое или какво провокира твоя интерес към темата?
Било е преди много години, когато за първи път прочетох романа "Антихрист" на Емилиян Станев и, тогава съм била в юношеска възраст, тази книга ужасно силно ме впечатли. Стана ми интересно и започнах да търся. И постепенно, като откривах все нови и нови парченца от пъзела, се сглоби тази мозайка, която съответно премина в по-сериозен проект - да разкажем за точно тази, българската ерес, в рамките на този проект.

- Ти тръгваш по пътя на богомилите в България и извън страната. Трънлив ли се оказа за теб - срещна ли трудности, какво намери, нещо изненада ли те от това, което видя, научи?
Трудности винаги има в нашата работа, но те се преодоляват лесно, според мен, защото са част от чара на този процес "аз снимам и създавам нещо в момента". Това, което ми се иска хората да разберат от този проект, е идеята за това как всъщност през вековете се пренасят идеите. Във време, в което хората нямат самолети, пътуват много по-трудно, нещо, което се заражда тук при нас, преминава в Сърбия, Босна и Хум и стига до Италия и Южна Франция – една идея, която тези хора дообогатяват и развиват през цялото време. И това е по-скоро аспектът, в който се постарахме да работим – идеята за преноса.

- Във филма ти участват съвременни средновековни общества. Какви хора са те – хората, членове на такива общества?
Това са много интересни хора с много различни професии. Някои от тях са историци, други са ИТ специалисти, има дизайнери – всякакви хора има. Това са хора, чийто интерес е основно фокусиран към възстановяването не само на костюмите, но и на натюрела, на атмосферата на онова отминало време. Те четат много подробно ръкописи и по тях възстановяват движенията, които хората навремето са извършвали например по време на битка. И се отнасят изключително сериозно към всичко това. Затова, за да бъдат нещата достоверни, се спрях на тях.

- Откри ли нещо ново за богомилите, тръгвайки по техния път? Ти си имала някаква информация предварително, но по пътя са се случвали много неща. Нещо, което те е изненадало или преобърнало...
Целият процес беше процес на научаване на нещо ново, въпреки подготовката, която така или иначе предполага захващането с подобна тема. Така че открихме толкова много неща, че има за повече от три нови серии реално. Но всичко с времето си.


ИЗБРАНО