ТВ2 взе правата за българското футболно първенство: 50 млн за 5 г.

22 август 2008 | 13:54 Дачев
Днес, 22 август, беше подписан договорът между ТВ2 и БФС за излъчването на Българското футболно първенство. Договорът е за 5 години, а телевизията ще започне да излъчва футболни срещи още от септември. Сумата, която телевизията ще разпредели между клубовете за този период, е около 50 млн. лева. ТВ 2 ще предава срещите, като до края на този сезон по един мач от всеки кръг ще бъде даван и по Канал 1 на БНТ.
Според експерти, сделката е най-голямата в историята на българския спорт.


TV 2 е платила рекордна сума за телевизионните права на българското футболно първенство, съобщи на пресконференция при подписването на договора директорът на медията Огнян Димов, цитиран от Gong.bg. Контрактът е за пет години. „Това е изключително важен момент за нашата телевизия. За нас това е изключително предизвикателство и гледаме на това като голям шанс. Освен качествен продукт за зрителите с тези пари ние помагаме на българския футбол. Ако гледаме към миналото, сумата наистина е нереална. Но ние гледаме към бъдещето и сме сигурни, че можем да си върнем похарчените пари”, каза още Димов.

Представителите на БФС изразиха задоволството си от добре свършената работа през изминалите месеци и възможността за покачване на продукта български футбол. От своя страна Огнян Димов коментира още: „Ние гледаме на тази сделка не като на закупуване на обикновени телевизионни права, а на инвестиция в Българския футбол, с която се надяваме да повишим качеството на играта по нашите терени, да върнем публиката по трибуните и пред телевизорите, а клубовете да могат да инвестират в детско-юношеските школи. Убеден съм, че заедно с БФС, РСА и всички клубове ще успеем да постигнем поставените високи цели. Радваме се на дългогодишното партньорство, което стартираме от днес и обещаваме на нашите зрители, че ще гледат български футбол както никога досега.”

„Първите седмици ще започнем с излъчването на един мач на живо, но постепенно ще се опитаме с помощта на колегите от Ринг да покажем цялата футболна палитра у нас. Разполагаме с правата на 7 мача от нашето първенство”, добави заместник-директорът на TV 2 Яна Иванова.
Огнян Димов призна, че първите кръгове телевизията ще излъчва с техника под наем, докато бъде доставена поръчаната. Партньор на ТВ2 в предаването на срещите ще бъде кабелната Ринг ТВ, също купена от СМЕ. Димов заяви, че в момента българският футбол е непривлекателен продукт, но се надява скоро това да се промени.
Представителите на ТВ 2 обясниха, че са предвидени допълнителни клаузи за добър футболен продукт и медийно отразяване.

„Откакто съм президент на БФС нямам много щастливи мигове, но този е един от най-щастливите”, заяви Борислав Михайлов и добави: „Мисията на президента е да подпомага клубовете и да им предоставя все по-добри условия за работа. Този договор няма аналог в българския спорт. Благодаря на Вальо Михов, Константин Баждеков, Гриша Ганчев и Тодор Батков за свършената от тях работа!”

Президентът на ПФЛ Валентин Михов разкри, че в последните 3 месеца работната група за тв правата е направила около 45 срещи с различните телевизии. „Когато се получават пари, те трябва и да се заслужат. Ще имаме около 10-12 условия към клубовете - да си оправят стадионите, за да стане този продукт хубав. Срокът ще е до 5 септември!”, каза Михов.

Председателят на работната група Константин Баждеков даде повече яснота върху сумите, които ще бъдат получавани от отборите и разкри как ще става разпределянето на парите: „Една част от сумата ще бъде разпределена поравно между всички клубове. Това е един вид аванс, с който те да си оправят стадионите. Вторият критерий ще бъде на базата на класирането и гледаемостта, а третият на базата на спечелените точки. Повишението в парите за клубовете ще бъде 5-6 пъти”, завърши финансовият директор на Левски.

На днешната пресконференция в зала „Родина”, намираща се на Националния стадион „Васил Левски”, беше подписан 5-годишен договор между БФС и ТВ2 за изключителните права по изпъчването на Българското първенство по футбол. Плащанията ще се извършват преди началото и на почивката на двата полусезона. От страна на БФС присъстваха Борислав Михайлов /БФС/ и Валентин Михов /ПФЛ/, както и Константин Баждеков /Комитет на футболните клубове/, изпълнителен директор по финансовите въпроси на футболен клуб „Левски”, който е бил част от работната група, работила 3 месеца по осигуряване на най-добрия договор за родния футбол. От страна на ТВ2 присъстваха Огнян Димов, генерален директор, Керън Харисън, финансов директор на ТВ2 и представител на SME за България, и Яна Иванова, заместник-генерален директор на медията.

До 5 септември ще бъдат оповестени повече подробности по договора.


ИЗБРАНО