”Великата ерес” - поредица за богомилите

19 юни 2008 | 09:59 Дачев
"Великата ерес" е работното заглавие на новата поредица на bTV Документите, която се снима в момента. Авторът Гена Трайкова проследява пътя на великата ерес от възникването й сред българските богомили до разпространението й в Западна Европа. Проектът ще бъде излъчен през есента.

Великата ерес се смята за един от най-интригуващите феномени в европейската история и за да намери точните въпроси, на които да потърси отговор, Гена Трайкова подготвя проекта си близо половин година. Началото на историята е в X век, а за да я проследи Гена, заедно с оператора Добромир Иванов пътува до Босна и Херцеговина, Франция и из България и разговаря с едни от най-добрите изследователи на средновековните ереси. За филма ще бъдат заснети и възстановки, пресъздаващи духа на Средновековието.
"Това е много романтично време. Време на еретици, време на клади, време на кръстоносни походи, на съдебни процеси на Инквизицията. Време, в което живеят едни хора, за които вярата е определяща и изключително важна. Тези хора като нагласа са много различни от нас и може би точно това ме провокира да се захвана с тази тема, от която ми се ще да станат ясни и нагласата, и манталитетът, и душевността на средновековния човек", разказва Гена Трайкова.

Проектът с работно заглавие "Великата ерес" ще бъде в 3 серии и ще бъде излъчен в bTV Документите през октомври. След приключването на работата си за поредицата, от есента Гена Трайкова ще бъде отново на екран заедно с Венелин Петков.


ИЗБРАНО